Vadstena-Lasermarkning-Ny-logga.png
Startsida Tekniken Tjänster Miljö Kontakt

Vi säger lasermärkning men även benämningarna lasergravyr och laseretsning förekommer. Vi har valt att genomgående använda begreppet lasermärkning.

daynnight_2.jpgdaynnight_1.jpgVadstena-Lasermaerkning-bilder-2-012-4.JPG

Här nedan ska vi försöka att beskriva i enkla drag vad man kan utföra med Nd:YAG & Nd:YVO4-Laser.

Surface Annealing

Ytkarbonisering. Med denna teknik får man det absolut bästa märkresultatet. Tekniken ger en slät, mörk yta och används med fördel vid mycket höga krav på renlighet, den höga ytjämnheten gör det lätt att rengöra.

För tekniken lämpliga material:

- Titan

- Syrafast stål

- Rostfritt stål

- Krom

- Nickel

Surface Foaming

Ytoxidation. Med denna teknik får man en liten relief i brun- eller gråton beroende på material. Denna teknik är lite snabbare än ytkarbonisering och används med fördel där det inte är lika hårda krave på ytjämnhet och renlighet.

För tekniken lämpliga material:

- Syrafast stål

- Rostfritt stål

- Stål

- Krom

- Nickel

- Mässing

- Koppar

- Aluminium

- Vissa plaster

Engraving

Djupmärkning. Med denna teknik avlägsnas material från några my ner till några millimeters djup. En lämplig detalj för denna teknik kan till exempel vara verktygsinsatser.

För tekniken lämpliga material:

- Syrafast stål

- Rostfritt stål

- Stål

- Mässing

- Koppar

- Aluminium

- Grafik

Ablation

Avlägsnande av ytskikt. Med denna teknik får man en märkning genom att avlägsna ett eller flera ytskikt och därmed visa färgen på det underliggande materialet.

Metoden används med fördel på formsprutade paneler eller knappar i transparant material som sedan lackeras. Lasern frigör sedan det underliggande transparanta materialet så det kan belysas underifrån. Denna teknik kallas "Day and Night Design" och är mycket vanlig i inredningen på personbilar och lastbilar.

Tekniken kan med fördel även användas till maskinskyltar eller anodiserade aluminiumkomponenter. Dessutom finns särskilda etikettmaterial framtagna som lämpar sig utmärkt väl till denna teknik.

För tekniken lämpliga material:

- Lackad, laminerad eller folierad plast

- Lackad, anodiserad eller el-oxiderad aluminium

- Vissa etikettmaterial

Color Changing

Pigmentförändring. Denna teknik används på plastkomponenter där det ställs stora krav på en hållfast märkning som till exempel tangentbord och spisvred.

Resultat är beroende av vilka polymer och färger som använda vid tillverkningen. Genom att tillsätta ett laseradditiv vid tillverkningen av granultatet (plasten) kan man åstadkomma en mycket bra kontrast med mycket hög märkhastighet.

För tekniken lämpliga material:

- Många plastmaterial är möjliga att märka, vissa kan dock behöva en tillsats av laseradditiv. Är ni intresserade utför vi tester på era produkter.

Ovanstående lista innehåller bara några exempel på lämpliga produkter och material för lasermärkning. Självklart finns det många fler som kan passa utmärkt för denna teknik. Hör av er så kan vi tillsammans diskutera och undersöka om detta är en lämplig metod för just era produkter.

bottom.gif